De wereld bestaat voor ongeveer de helft uit mannen en die komen in de geschiedschrijving ook veelvuldig aan bod. Dat is ook terug te zien in de verhalen over de Dedemsvaart. De vervenersfamilies Berends, Zwiers en Dorgelo zijn bekende namen. In oude kranten zijn mannelijke notarissen, dominees, leraren en winkeliers terug te vinden. De vrouwen lijken onzichtbaar, maar wie goed oplet, komt ze toch regelmatig tegen in kleine krantenberichten of in familiegeschiedenissen.
In de 19e eeuw waren vrouwen vaak niet alleen moeder, maar werkten ze net zo hard mee op het land en in de turf. Zij hielden niet alleen het huishouden draaiende, maar ook de cafés en winkels van hun mannen.
Er zijn verschillende weduwen die na het overlijden van hun man, nog een tijdlang succesvol zijn op zakelijk gebied.
Verder werkten ongehuwde arbeidersmeisjes mee in het gezin of werkten ze in huizen van notabelen en herenboeren. In de loop van de 19e eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw werkten veel ongehuwde vrouwen als telegrafiste, onderwijzeres, verpleegster of vroedvrouw.
Maar het duurde tot en met 14 juni 1956 voordat de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ werd afgeschaft. Pas daarna mochten getrouwde vrouwen werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van manlief op reis. En pas in 1956 mochten getrouwde vrouwen blijven werken.
In de geschiedschrijving van de bewoners langs de Dedemsvaart, verdienen vrouwen een net zo’n grote rol als mannen. Maar omdat zoveel bestaande verhalen en archieven het perspectief van de man vertellen, heb ik besloten om er een apart onderwerp van te maken. Om er voor te zorgen dat deze vrouwen net zoveel aandacht in de geschiedschrijving van de bewoners langs de Dedemsvaart krijgen als mannen. Daarom ga ik actief op zoek naar verhalen over de levens van vrouwen langs de Dedemsvaart.
Blogartikelen:
De vijf meest bekende vrouwen van Langs de Dedemsvaart
Vrouwen runnen cafés, winkels en werken op binnenvaartschepen