De wereld bestaat voor ongeveer de helft uit mannen en die komen in de geschiedschrijving ook veelvuldig aan bod. Dat is ook terug te zien in de verhalen over de Dedemsvaart. De vervenerfamilies Berends, Zwiers en Dorgelo zijn bekende namen. In oude kranten zijn mannelijke notarissen, dominees, leraren en winkeliers terug te vinden. De vrouwen lijken onzichtbaar, maar wie goed oplet, komt ze toch regelmatig tegen in kleine krantenberichten of in familiegeschiedenissen.

Die vrouwen waren vaak niet alleen moeder, maar werkten net zo hard mee op het land en in de turf. Zij runden vaak de cafés en winkels van hun mannen. Er zijn verschillende weduwes die na het overlijden van hun man, nog een tijdlang succesvol zijn op zakelijk gebied. Ongehuwde meisjes gingen werken als dienstmeid of als arbeidster in textielfabrieken. In de loop van de 19de eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw werkten ze als telegrafisten, onderwijzers, verpleegsters en vroedvrouwen.

Deze vrouwen verdienen net zoveel aandacht als de mannen. Daarom ga ik actief op zoek naar verhalen over de levens van vrouwen langs de Dedemsvaart. Een eerste snelle zoektocht leverde al de namen en verhalen op van deze vijf vrouwen.

Naailes in Oud-Avereest door mevrouw Grotenhuis, begin 20ste eeuw.
Bron: beeldbank historische vereniging Hardenberg
Jetske Withaar – van der Veen zou brugwachter zijn in Nieuwleusen rond 1900.
Bron: Beeldbank historische vereniging Nieuwleusen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *