De wereld bestaat voor ongeveer de helft uit mannen en die komen in de geschiedschrijving ook veelvuldig aan bod. Dat is ook terug te zien in de verhalen over de Dedemsvaart. De vervenersfamilies Berends, Zwiers en Dorgelo zijn bekende namen. In oude kranten zijn mannelijke notarissen, dominees, leraren en winkeliers terug te vinden. De vrouwen lijken onzichtbaar, maar wie goed oplet, komt ze toch regelmatig tegen in kleine krantenberichten of in familiegeschiedenissen.

In de 19de eeuw waren vrouwen vaak niet alleen moeder, maar werkten ze net zo hard mee op het land en in de turf. Zij hielden niet alleen het huishouden draaiende, maar ook de cafés en winkels van hun mannen. Er zijn verschillende weduwen die na het overlijden van hun man, nog een tijdlang succesvol zijn op zakelijk gebied. Verder werkten ongehuwde arbeidersmeisjes mee in het gezin of werkten ze in huizen van notabelen en herenboeren. In de loop van de 19de eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw werkten veel ongehuwde vrouwen als telegrafiste, onderwijzeres, verpleegster of vroedvrouw.

Deze vrouwen verdienen net zoveel aandacht in de geschiedschrijving als mannen. Daarom ga ik actief op zoek naar verhalen over de levens van vrouwen langs de Dedemsvaart.

Blogartikelen:

De vijf meest bekende vrouwen van Langs de Dedemsvaart

Vrouwen runnen cafés, winkels en werken op binnenvaartschepen

Hilligje Schoemaker (1827-1894) is haar man kwijt

Foto: Jetske Withaar – van der Veen, brugwachter in Nieuwleusen rond 1900.
Bron: Beeldbank historische vereniging Nieuwleusen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *