In de meeste verhalen die gaan over de Dedemsvaart wordt vooral stilgestaan bij de economische ontwikkeling van het gebied dat zij doorkruist. Met de komst van het kanaal kon eindelijk het veen afgegraven worden. De turf die dat opleverde was hard nodig als brandstof voor de ovens van individuen en bedrijven. Na de veenontginning vestigden landbouwers zich op de vrijgekomen gronden.

Een ander perspectief

Zelden tot nooit wordt er stilgestaan bij het landschap dat verloren is gegaan. Een landschap van hoogveen dat op sommige plekken meer dan 10 meter boven de grond uittorende en welke we in korte tijd nooit meer kunnen hercreëren. Want in één jaar tijd groeit het veen ongeveer 1 centimeter in hoogte. Het veen dat rondom de Dedemsvaart werd afgegraven was dus vele duizenden jaren oud.

Van waarde voor het klimaat

Maar goed, in de 19e eeuw had men nog nooit gehoord van natuurbescherming of milieuvervuiling. Nu weten we dat in veen CO2 wordt opgeslagen en dat bij het verdrogen en ontginnen van veengebieden veel CO2 vrijkomt. Verder zijn veengebieden belangrijk als opslagplaatsen voor water, want de mossen die het veen vormen houden water vast.

Behoud veengebieden

In Nederland is dan misschien geen écht hoogveen meer aanwezig, in andere delen van Europe is het er nog wel. Denk daarbij aan Schotland en de Baltische Staten. In Schotland wordt op dit moment een actieplan uitgevoerd om de nog bestaande veengebieden te behouden en te beschermen.

Sporen van het oorspronkelijk landschap

Toch vind je ook langs de Dedemsvaart nog een aantal natuurgebieden die het vroegere landschap proberen te herscheppen. En misschien zijn er nog kleine aanwijzingen in het landschap of in de bodemgesteldheid die verraden hoe het landschap er voor 1809 heeft uitgezien.

Illustratie

Op plattegronden is goed te zien hoe het gebied veranderd is.

Het landschap in de 18de eeuw voordat de Dedemsvaart werd gegraven
Het landschap rond 1925, bijna honderd jaar nadat de Dedemsvaart de Overijsselse Vecht bij Ane bereikte

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren