Tijdens het doorspitten van krantenartikelen uit de 19de eeuw over de Dedemsvaart, kom ik allerlei berichten tegen die mij een inkijk geven in het dagelijks leven langs de vaart. Het zijn vooral verhalen van gewone mensen en hun ongelukken, veroordelingen met daarnaast diverse sterke verhalen over bijzondere gebeurtenissen. Daar tussendoor verschijnen er ook artikelen over alcoholmisbruik, armoede, landbouw, ziekte en vind ik advertenties voor de meest wonderbaarlijke producten.

Zo heb ik gelezen over mensen die door het ijs zakken of in het water vallen en daardoor verdrinken. Van kinderen die worden opgepakt voor het smokkelen van zout en mensen die veroordeeld worden voor het zingen op straat. Zo lees ik over cholera en over oogsten die mislukken door nachtvorst of droogte. En dan zijn er nog woningen die afbranden en veenbranden die stapels met turf in rook doen opgaan. Er zijn ook bijzondere verhalen over bijvoorbeeld een duiveluitdrijver in Slagharen en advertenties met middeltjes tegen haaruitval die ook in Dedemsvaart worden verkocht.

Al deze ogenschijnlijk kleine verhalen vertellen veel over het dagelijks leven aan de vaart in de 19de eeuw. Hieronder enkele voorbeelden die een inkijkje geven in het dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *